Text Size

A mezőgazdasági biztosítások szerepe

A mezőgazdasági biztosítások aránya és nagyságrendje – ahogyan a világon mindenütt – nálunk is szoros összefüggést mutat a gazdálkodók általános anyagi helyzetével és szakmai felkészültségével. Magyar viszonyok között talán természetes, hogy a hosszú éveken keresztül tartó tőkehiány a termelők nagy része számára csak arra ad lehetőséget, hogy a rendelkezésre álló anyagiakat nagyon beosztó módon használják fel.

Ám a természeti változások, a globális felmelegedés veszélye, a klímaváltozás egyre fenyegetőbben jelentkező kísérőjelenségei pedig különösen indokolják a biztosítási piac újraéledését a mezőgazdasági biztosítások terén.

Ezen a területen a szolidaritásnak nem csak késleltetve és akkor kellene megjelennie, amikor borzasztó nagy a baj, vészhelyzet van. Sokkal inkább előre számolva és ellenőrizve, úgy kellene építkezni, hogy a magyar gazdatársadalom biztonságosabb és jobb feltételek között tudjon élni és alkotni.

A mezőgazdasági biztosítások termékpalettái a gazdálkodók igényeinek figyelembe vételével vannak kialakítva. Lehetőséget nyújtanak kistermelőknek is például jégkárbiztosítás- mint alapbiztosítás- mellé vihar és homokveréskár biztosítás kötésére. A téli fagykárbiztosítás az őszi kalászosok, őszi takarmánykeverékek kifagyás, felfagyás, kipálás által okozott kárainak kártalanítására szolgál.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az április és a május rendkívül szeszélyes, és a nyári hónapokban is bármikor lecsaphat a pusztító jégeső és a vihar. Megoldást jelenthet a gyümölcsösök tavaszi fagy-katasztrófa biztosítása, de jól jöhet, ha a növényeket a gazdák jég-vihar- és fagykár, illetve homokverés ellen is biztosítják, hogy ne vesszen kárba az egész éves gazdálkodás eredménye.

Az állattenyésztéssel foglalkozóknak érdemes lehet teljes állatállományukat is biztosítani a különböző természeti csapások – tűz, vihar, villámcsapás, árvíz, földcsuszamlás vagy kőomlás okozta károk – ellen, de a biztosítási védelem kiterjed ismeretlen járművel való ütközés miatti elhullásra és kényszervágásra is. Egyedi biztosítás keretében biztosíthatóak nagy értékű állatok, melyben a tenyészállatok baleset, betegség miatti elhullására terjed ki a kockázatvállalás.

Vagyonbiztosítás keretén belül lehetőség van mind nagyüzemek, mind kisvállalkozások biztosítására, sőt kisvállalkozók biztosíthatják vagyontárgyaikat is.

Ki lehet biztosított? Biztosítottak lehetnek mindazok, akik az adott földterületen tulajdonosi, bérlői és egyéb minőségben gazdálkodnak, vagy állattartói tevékenységet folytatnak, továbbá azok is, akiknek a biztosítás megkötéséhez jogi érdeke fűződik.

Forrás: www.cascokalkulator.hu
  www.mezohir.hu
  www.generali.hu

További információk: Hreskóné Vass Judit

Magyar Agrárkamara

30/374-4671

 

Képgaléria

Hasznos linkek