Text Size

Beszámoló a Kállósemjéni Kastély Nap rendezvényről

Kedvezményezett: Kállósemjén Nagyközség Önkormányzata
4324 Kállósemjén, Kossuth u. 112.
Támogatás összege: 1.000.000.- Ft
Ügyfél azonosító szám: 1005253751
Támogatási azonosító:1641120456

Kállósemjén Nagyközség Önkormányzata 2014. augusztus 23-án tartotta „Kállósemjéni Kastély Nap” rendezvényét. Célunk az volt, hogy olyan közösségi programot valósítsunk meg, amely széles korosztályt és különböző társadalmi rétegeket mozdít meg, valamint bemutatkozási lehetőséget teremteni a helyi amatőr művészeti csoportoknak.

A rendezvény előkészületei több heti munkát igényeltek. Ezek közé tartozott, hogy elkészítettük a rendezvényre invitáló meghívókat és plakátok. A plakátok a település legforgalmasabb részein, közintézményekbe kerültek kihelyezésre, míg a meghívót valamennyi háztartásba eljuttattuk. Facebook eseményt hoztunk létre, (kihasználva a világháló adta lehetőséget, így is reklámoztuk rendezvényünket,) valamint a helyi sajtó a Semjéni Krónika címlapján is invitáltuk a közönséget a Kállósemjéni Kastély Nap rendezvényeire. Tereprendezést hajtottunk végre a rendezés a helyszínen, hogy a település lakossághát, meghívott vendégeinket és a környező településről érkezőket egy kulturált emberi környezet fogadja. Külön meghívásban részesítettük a környező település polgármestereit, jegyzőit, gazdasági és kulturális partnereinket, valamint a községben működő civilszervezeteket és intézményeket:

  • Kállay Miklós Általános Iskolát
  • Ficánka Óvodát
  • Arany Alkony Nyugdíjas Klubot
  • „Nőszirom” Kállósemjéni Nők Egyesületét
  • Polgárőr Egyesületet
  • Önkéntes Tűzoltó Egyesületet
  • Kállósemjéni Sport Egyesületet

A rendezvény már reggel 7 órakor kezdetét vette a főzőversennyel, amelyre 6 csapat jelentkezett. A főzőversenyt, mint programelemet több szempontból is fontosnak tartjuk, hiszen a csapatépítő hatásán túl a társadalmi szerepvállalást is „hirdetik”, hiszen besegítenek a lakossági étkeztetésbe, mert az Önkormányzat mellett ezek az együttesek további több száz látogató megvendégelésében vállalnak szerepet.

Az ünnepség 10 órakor, a Kállay család kápolnája előtt görög katolikus szent liturgiával kezdődött. A liturgia végén történelmi egyházaink képviselői megáldották a helyi gazdák felajánlásaiból süttetett falu kenyerét, majd kezdetét vette az Önkormányzati ünnepség. Átadásra kerültek a kitüntető díjak és címek, majd ezt követően felavatásra került az Integrált Közösségi Sétány.

Az ünnepségeket követően a rendezvény látogatóit fesztiváli hangulat fogadta. Egésznap különböző kiszolgáló egységek és büfék; játékok és bazárosok álltak a vendégek rendelkezésére. A Tulipántos Népi Játékudvar jóvoltából kézműves foglakozásokon; lufi hajtogatáson és arcfestésen lehetett részt venni az érdeklődőknek, a Sportpályán pedig egy 20 játékból álló népi játékudvar és egy fa körhinta várta a gyermekes családokat.

A lakossági étkezősátor mellett közösségi fórumot tartottunk a hamarosan induló Kastély beruházás kapcsán. A lakosság nagy érdeklődéssel fogadta, hogy milyen lesz a hamarosan megújuló Kállay kúria.

A színpadi műsor már 14 órakor kezdetét vette. Ekkor mutatta be a Tulipántos Népi Játékudvar a „Csalafintaságok a csalitosban” c. báb és élőszereplős előadását. Az interaktív műsort nagy örömmel fogadták gyerekek és szülők egyaránt. Ezt követően a helyi fellépők műsora következett. Bemutatkoztak a Kállay Miklós Általános Iskola tanulói és a Ficánka Óvoda gyermekei; és a mazsorett csoportok. Nagyon sok szülő és nagyszülő volt kíváncsi a gyerekek előadására. Bemutatkozási lehetőséget kaptak a gitározni tanuló növendékeke is, és az arany minősítést szerző Arany Alkony Nyugdíjas Klub Népdalköre is. A sort a roma tehetségek bemutatója követte, majd a táncházba járók meglepetésműsora egy Flashmob zárta a helyi fellépők műsorát. A Gólyalábas parasztkomédia után a Children of Distance, majd Solymos Tóni félplayback műsora következett. A Nelson zenekar koncertje zsúfolásig megtöltötte a Kastélykertet, majd a tűzijáték után egészen éjfélig Dj. Dekával diszkózhattak a fiatalok és mindenki más, akik a rendezvény zárásáig velünk maradtak.

A rendezvény látogatottsága a várakozásnak megfelelően alakult. Mint minden évben nagy létszámú érdeklődőt vonzanak a helyi fellépők, mert bár szerepelnek a községi rendezvényeken, ilyen nagy létszámú közönség csak az Önkormányzati rendezvényeken adatik meg nekik. Éves szinten is nagyon kevés bemutatkozási lehetőséghez jutnak oktatási intézményeink gyermekei, így kihasználva ezt a lehetőséget minden évben a nagyközönség elé visszük a gyermekek, amatőr együttesek produkcióit.

A rendezvény egyúttal kiváló lehetőséget biztosított arra, hogy az emberek találkozzanak egymással és új kapcsolatokat alakítsanak ki. Nagy örömünkre szolgált, hogy a különböző korosztályok műsorszámait milyen toleránsan fogadták, és hogy bíztatták őket tapssal.

Fontosnak éreztük azt is, hogy a rendezvényen neves előadókat is felvonultassunk, hiszen Ők egy magasabb művészi élményt nyújtottak a rendezvény látogatói számára.

Nagy örömünkre szolgált, hogy a rendezvényünkön szinte minden generáció képviseltette magát, úgy a kulturális műsorban, mint pedig nézőként. öröm volt számunkra, hogy családok; fiatalok; középkorúak és idősek egyaránt jól érezték magukat.

A lakossági visszajelzésekből ítélve a rendezvénynek nagy sikere volt. A megvalósításában nagy segítségünkre voltak a település működő intézmények; civil egyesületek, szervezetek. A pozitív mérleg elkészítéséhez nélkülözhetetlen volt a Kállósemjéni Polgárőr Egyesület munkája, ami lehetővé tette a rendezvény zavartalan lebonyolítását, az Arany Alkony Nyugdíjas Klub kiemelkedő minőségű vendégfogadása; az Önkéntes Tűzoltó Egyesület példaértékű, fiatalokat összefogó főzése; a Kállósemjénért Egyesület bemutatkozása.

Kállósemjén, 2014.08.28.

Belicza László

polgármester

A fényképek megtekinthetőek a Képgalériában.

Képgaléria

Hasznos linkek