Text Size

A termésbiztonság, télállóság növelése, fagykárok regenerálása

Az idei májusi első fagy közel 90-100%-os fagykárt okozott Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A kár mértékét fokozta az is, hogy károsodtak a hajtásképletek is. Különösen a vessző és a hajtásalapi részen (az ízesülésnél) tapasztalható barnulás, elhalás.

A már leszüretelt fák lombozatát is védeni kell a kórokozóktól és a kártevőktől a növényvédelmi munkákat nem szabad elhanyagolni. A növényvédelemmel egymenetben kiváló lehetőségünk van a fáink tápanyaggal történő ellátására is. Ajánlatos a permetlét lombtrágyákkal kiegészíteni. Ennek a célja, hogy lombozat minél tovább egészséges és üde maradjon. A most adott lombtrágyából a növények tartalékot képeznek így a télállóság is jobb lesz és a következő évi tavaszi induláskor a tartalék tápanyagot felhasználva az indulás erőteljes és gyors.

Vannak speciális fagyvédő, termésnövelő készítmények is, például a Frigocur a fagykárok regenerálására is alkalmas kondíció-javító és termésnövelő készítmény. Mérsékli ill., megszünteti a téli és tavaszi fagyok terméscsökkentő hatását, csökkenti a relatív aszálykárt, alkalmazásával mennyiségi és minőségi szempontból egyaránt optimális termés és árbevétel elérésére nyílik lehetőség.

Jótékony hatása nagyrészt annak köszönhető, hogy felgyorsítja a fagykárok miatt károsodott szállító edénynyalábok regenerálódását, ill. a kambiumot nagyobb keresztmetszetű szállító szövetek kialakítására serkenti.

Ennek az a következménye, hogy minden szervre (de, elsősorban a gyümölcsre) vonatkozóan javulnak a víz- és tápanyagszállítás lehetőségei, a fa ill. a szőlőtőke mindig az optimális víz ill. tápanyagellátásban részesül, ezért természetesen optimális terméshozam biztosítására nyílik lehetőség.

A Frigocur jótékony hatása a nagyobb keresztmetszetű szállítószövet kialakítása (megnövekedett víz és tápanyagellátás) miatt, érthető módon a fagykártól függetlenűl is érvényesül.

Itt említenék meg egy fasebkezelő készítményt Vulnero Cs amely gombagátló és kalluszképződést-fokozó adalékokat is tartalmaz, ami gyors és hatásos sebgyógyulást eredményez. Nagy előnye, hogy vízzel higitható és a kezelés eszközei, ruházat vízzel lemosható.

Tápelemeknek is nagy szerepe van a télállóság növelésében. Például a vas hiánya a növekedésre, télállóságra, vízgazdálkodásra hat negatívan.

Nyár végén, még a vegetáció leállása előtt kijuttatott nitrogén a nagy terhelésű években játszhat szerepet. A vesszők, a termőrészek beérését, a következő évi termésmennyiséget és a fagytűrő képességet is jelentősen javítja. Mennyisége az összes nitrogén szükséglet 20-25 %-a is lehet.

A csonthéjasok a cinkhiányra általában érzékenyek, ezért az intenzív növekedés időszakában kijuttatott, emelt cinktartalmú komplett mikroelemes Rosasol 28-8-18 Fe-Zn-Cu lombtrágya kielégíti a csonthéjasok cinkigényét.

Tavasszal a virágzás előtti csekély lombfelület miatt ősszel végezzünk bóros lombtrágyázást, ami alkalmas a fák bórral való feltöltéséhez, ezzel a következő évi gyümölcsök terméskötését segítjük elő Rosasol 9-9-38 B-Mn komplexszel.

Forrás: http://www.webdoor.hu

 

Hreskóné Vass Judit

Ügyfélszolgálati tanácsadó

Képgaléria

Hasznos linkek